I Torsdags den 17e Mars 2023 så var det dags för föreningens första deltagande i en e-fotbollsturnering ‘’Svenska E-cupen’’ som spelades 2vs2 i ett småländskt distriktskval. Turneringen kommer att spelas klart tills sommaren och ge 50 000:- till vinnarna varav 25 000:- till fotbollslaget som de vinnande spelarna valt att representera. Jönköpings esportsförening valde att representera fotbollslaget Assyriska IK. I ena laget spelade undertecknad ‘’Wijo’’ med föreningens CS ‘’Counter Strike’’ proffs ‘’Ramsinho’’, och i andra änden radarparet ‘’GEO’’ och ‘’Kickaren’’.

Turneringens koncept var för oss något helt nytt. Att sitta och köra en 2vs2 turnering på en ‘’irl’’ plats och samtidigt koppla upp oss online genom såkallad ‘’crossplay’’ var ingen av oss föreningsmedlemmar sedan tidigare bekant med. 

Matcherna spelades i det nya såkallade ‘’95-läget’’ vilket betyder att alla lag och dess spelare har 95 av 100 i totala betyg i spelarfärdigheter. Vad som kan skilja i ett sådant spelläge är enbart spelarlängd, styrka och individuella specialegenskaper. Undertecknad och Ramsinho experimenterade under turneringens gång med lite olika lag som var Belgien och Sverige. Anledningen till att vi valde dessa lag är att Belgien har en bra kombination med starka och lätta spelare, såsom Lukaku och motsatsen Hazard, samt långa backar som Alderweireld. Dessutom är Belgien det lag med flest antal spelare som har många spelaregenskaper. Och Sverige var det lag som vi använde när vi lyckades vinna en match med 3-2 och i slutet valde att spela bort tiden med bollen på offensiv vänsterkant emot ett motståndarlag som låg i mitten av tabellen under lagkaptens namn ‘’snoken’ (Växjö BK)’. Sverige valde vi lite pga den patriotiska faktorn men framförallt för att det är laget med flest antal långa spelare så som Zlatan Ibrahimovic med flera. Vad vi har sett i efterhand i det väldigt långa regelverks dokumentet var att vi missade att man inte fick använda sig utav landslag i turneringen. Någon närmare förklaring till varför fick vi dock inte och det finns ingen skillnad på landslag och klubblag då alla lag har 95 i tot oavsett. Totalt fick undertecknad och Ramsinho 1 -1 -3 i vår V-O-F statistik och hamnade på 5e plats. Geo och Kickaren fick 1-3-1 i stats och slutade 4a. Gruppen hade 6 deltagande lag. Klubbarna som var representerade i vår grupp var Strömsnäsbruks IF, Älmhults IF och Växjö BK. Trots vissa oklarheter från admins sida och märkliga uppträdanden från vissa spelare vill vi ändå passa på att tacka alla involverade parter för ett intressant och nyskapande turneringsformat.